Dippen

Shanghai 2016 - 2018

Jag tror jag är inne i nån slags Kina-dipp. Helt enligt utvecklingskurvan säger min kompis Eleonor som bott här typ hur länge som helst. Efter åtta-nio månader kommer den. 

Jag läser dessutom en bok nu som handlar om Kinas politik (Det nya Kina av Jojjen Olsson, rekommenderar varmt) som handlar om Xi Jinpings framfart som ledare av Kommunistpartiet och de senaste årens stora händelser som jag helt ärligt inte hade en aning om eftersom att det här sjuka landet har en censur som heter duga. Inhemska journalister får inte publicera vilka nyheter de vill, och typ alla tidningar ägs eller styrs av kommunistpartiet. Om journalister publicerar artiklar tyder på någon som helst negativ nyhet om Kina riskerar de att fängslas och det gäller föresten även utlänska medier. The Great Firewall of China kände jag redan till, alltså den spärr på internet som blockerar  Instagram, Facebook, google, youtube etc. Kina  har sina egna varianter men de som har många följare och publicerar någon form av kritik mot Kommunistpartiet riskerar att straffas. Kommunistpartiet är livrädda för internet då det kan vara en helt okontrollerbar informationsspridare. Över två miljoner kineser arbetar som internetpoliser för att hålla koll på vad som händer på world wide web och deras främsta uppgift (förutom att anmäla folk som publicerar något negativt om Kina)är att sprida positiv information om Kina och kommunistpartiet i form av kommentarer och inlägg på olika sociala medier och nyhetssajter. 

En tågolycka för några år sedan där flera hundra människor dog mörkades helt eftersom att det kunde ge negativt intryck av staten som insisterat på att bygga den nya tågrälsen. Det finns tusentals liknande fall där staten bara lagt locket på och hotar såväl media som privatpersoner med diverse straff om de sprider nyheten om ett misslyckande.  

Advokater och jurister riskerar att stängas av och straffas om de jobbar med fel fall eller fel klienter. Shanghais domstol ger i 99.9% fällande domar så en försvarsadvokat är inte mycket till hjälp.

Demonstrationer är helt förbjudna, ett gäng kvinnor fängslades häromåret då de demonstrerade för flera offentliga toaletter för bara tjejer. Känns som en harmlös demonstration men ansågs ändå som ett hot.

Kina är det enda land som inte uppger hur många som döms till dödsstraff men Amnesty gissar att tusentals människor avrättas varje år.

Biografer får bara visa typ 35% utländska filmer för att inte influera allt mycket från västvärlden som anses väldigt farlig för den kinesiska befolkningen. Sex, prostitution och homosexualitet måste censureras bort men även tjocka poliser (ger dålig bild av polisyrket) och spöken (ledaren av kommunistpartiet gillar inte vidskeplighet) måste bort. Vidare bör filmer bara visa positiva sidor av kina och dokumentärer om historia och svåra tider får inte visas. 

I Kina är religioner som Buddism, Islam och Kristentom de största och ska vara accepterade. Trots det görs räder och det plockas bort kors och kyrkor förstörs. Att fasta under ramadan har förbjudits och taxixhauförer som plockar upp kvinnor i slöja riskerar att straffas i vissa provinser. En god kommunist är ateist heter det visst. 

Maroon 5 tvingades ställa in sin Kina-turné efter att en av bandmedlemmarna offentligt gratulerat Dalai Lama på hans födelsedag? Situationen mellan Kina och Tibet är minst sagt galen och Dalai och hans följare är inte så poppis hos Kinas ledare. 

Alltså snark. Och då har jag inte ens kommit till det här med korruption än. Eller arbetsläger. Eller förhörstekniker i form av misshandel och hur ”brottslingar” tvingas erkänna i TV fast de egentligen är oskyldiga men måste erkänna för de pallar inte med allt skit de utsätts för i väntan på sitt straff som ändå kommer att utdelas bara för att så ska det va. Vad är det för land jag bor i egentligen? Jag har halva boken kvar och lär inte bli desto mindre upprörd ju mer jag läser. 

Utöver boken tror jag min dipp beror på att besöksmånaden april är över och att Tokyo var fantastiskt. Nu väntar några månader av regnperiod innan det nalkas semester i Sverige. Längtar ihjäl mej just nu! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s