Det här med föräldraledighet

Shanghai 2016 - 2018

Det händer att jag glider in på intranätet och kollar lediga tjänster hemma i Sverige bara för att se lite vad som händer, vilka som ska vidare och vad som är på gång. Så dök det upp en annons för en tjänst på avdelningen jag jobbar på, fast hemma i Sverige då förstås, för att den personen ska på parental leave senare i vår. Jag blev lite konfundersam eftersom det inte var mer än något år den personen fick barn senast och tänkte att här går det undan i svängarna och visade annonsen för min assistent Anna och frågade om hon hade hört något om att det vankades fler barn. Hon blev dock mest fundersam över det här med parental leave eftersom personen i fråga är en man och alltså inte ska föda barnet själv. Varför kan han va föräldraledig då?

Det här är en av de sakerna jag tycker är så sjukt härligt med att jobba utomlands, jag får lära mej så himla mycket om hur andra länder, kulturer och samhällen fungerar. På riktigt! Genom vänner och kollegor som är precis som jag fast ändå annorlunda. Anna såg verkligen ut som ett frågetecken när hon såg att det stod parental leave. Och det är ju inte så konstigt! I Kina får en som man vara va hemma 10 dagar, och dessutom är det kvinnan som ändå är bäst på att ta hand om barnen så det finns ingen anledning för mannen att va hemma mer. Punkt. När jag frågade om det här med att kvinnan är bättre på att ta hand om barn, om det är en medfödd egenskap som finns även hos förstagångsmammor, så tyckte hon nog att jag var lite konstig i min frågeställning men fortsättning följer när hon funderat lite antar jag..

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s